Varmegjenvinner for dusjvann

 

 

Dette ser kanskje mer ut som et hjemmebrentapparat, men det er en varmeveksler for avløpsvannet fra dusjen på badet, dette er laget litt provisorisk med slanger for å se hvordan dette virker i praksis.

Når man dusjer, går ca.95% av varmen ut i avløpet, noe av denne varmen må det være mulig å nyttegjøre seg, som for eks. å varme opp det iskalde vannet som kommer inn på varmtvannstanken.

Å gjenvinne noe av varmen fra dusjen er enkelt fordi man bruker vann samtidig som man slipper ut vann, hvis man derimot bader i et badekar så er det ikke så enkelt.

En slik varmeveksler er avhengig av at det brukes vann samtidig som man slipper ut vann.

Prinsippskissen under viser hvordan varmen blir overført.  

       

 

Denne varmeveksleren lages enkelt av kobberrør, kobber er kostbart, så det kan lønne seg å undersøke hos en skraphandler før man kjøper alt nytt, Biltema har også mye kjekt.

Rørene loddes sammen for å få en god overføring av varmen.

 

 

Jeg måtte lage en lufteåpning på toppen av varmeveksleren for å få vannet til å renne godt, det er pga. at sluket i badekaret er så lite at luften som blir fortrengt i slangen ikke kommer ut.

 

 

    

 

Bildene over viser temperaturen på kaldtvannet inn og det forvarmede vannet som blir ført inn på varmtvannstanken.

 

 

 Jeg kunne med fordel brukt det forvarmede vannet i kaldtvannskranen på dusjen også, da ville besparelsen blitt større, men jeg tror det blir vanskelig å regulere varmen i dusjen siden det ikke er noen termostat på blandebatteriet mitt.

Jeg har regnet ut at denne varmeveksleren gjenvinner ca. 34% av energien.

Dusjen bruker ca.10 liter i minuttet, når 2 personer dusjer i 10 minutter 365 dager i året, blir ca.900 KWh gjenvunnet i løpet av et år, man dusjer jo ofte mer enn dette.

Det tar nok litt tid før dette har tjent seg inn, men det virker og man sparer strøm som bare blir dyrere med årene.

 

Tilbake