Enkel solfanger for oppvarming av vann

Link til 4 kvadratmeter solvarmeanlegg

Dette er en enkel solfanger for oppvarming av vann, denne solfangeren er liten ca.0,5 m2.

Pga. det lille arealet er det begrenset hvor mye energi man kan få ut av dette, men jeg har bare laget denne for forsøket sin skyld, for å se hvilke muligheter solvarme har.

 

Bildene under viser en test av solfangeren tidelig i Mars.

 

Jeg plasserte solfangeren i snøen og rettet den rett mot solen, temperaturen begynte å stige raskt inne i solfangeren, i løpet av ca. 10 minutter hadde den steget til ca.69 grader og den fortsatte å stige, men termometeret gikk ikke lenger, dette var ganske imponerende siden solen ikke er spesielt kraftig klokken 1700 på en ettermiddag tidelig i Mars.

 

                                 

Solfangeren er bygget opp av en trekasse som er isolert med isopor (isopor anbefales ikke pga. at den vil smuldre opp etter en stund, steinull er bedre) i bunnen og på sidene.

 

                      

Nede i kassen ligger det en kobberplate hvor jeg har loddet fast kobberrør som vannet skal sirkulere igjennom og frakte varmen ut av solfangeren, kobberplaten har jeg lakket med sort matt lakk slik at minst mulig av solstrålene reflekteres ut igjen. På den siden av kassen der solen skinner inn har jeg montert en glassplate, denne er festet med silikon. Det er viktig at kassen blir tett, kommer det fuktighet inn blir det fort dugg på innsiden av glasset.

 

 

Her har jeg montert solfangeren på taket og koblet til slanger for vann, inne har jeg en liten tank med vann (med frostveske om vinteren), dette vannet pumpes opp til solfangeren ved hjelp av en vaskemaskinpumpe, det varme vannet fra solfangeren ledes tilbake til tanken, det er viktig at slangene isoleres godt så man ikke mister varme på veien. På en god dag får vannet en temperatur på ca. 50 grader, det er totalt ca. 8 liter vann og en del av slangene er ikke isolert enda.

 

        

 

Jeg har også laget en enhet som starter og stopper pumpen automatisk, det er viktig at pumpen starter når temperaturen er høyere i solfangeren enn i tanken inne slik at varmen fraktes inn og at den stopper når temperaturen i solfangeren er lik temperaturen i tanken, da hindrer man at varmen pumpes ut av tanken og opp i solfangeren om natten. Hvis pumpen ikke starter kan temperaturen i solfangeren komme opp i 180 grader på en god sommerdag.

Solfangeren gir mest energi når den er rettet direkte mot solen, hvis solstrålene kommer på skrå inn i solfangeren vil man få ut mindre energi, pga. at solstrålene spres over et større område og man får mer refleksjon i glasset, solfangeren burde vært motorstyrt slik at den alltid peker mot solen, men det kan være litt upraktisk å få til.

Jeg har planer om å bygge en større solfanger basert på billigere materialer enn kobber, drømmen er å bli selvforsynt med varmt vann i sommerhalvåret, solenergi er gratis, evigvarende og miljøvennlig.

 

På disse linkene finnes mye informasjon om solenergi.

Norsk solenergiforening - solenergi i Norge

Norsk solfanger produksjon

 

Tilbake